blazon-mare-zoresti

Oenologie

Sfatul Oenologului

Sa incepem cu inceputul.
In primul rand cred ca multi dintre voi v-ati intrebat, ce este un oenolog.

Cuvantul "oenologie" isi are originea din limba greaca "oenos-logos". Oenos inseamna "vin", iar logos inseamna "vorbire", cu alte cuvinte, dar mai pe larg- "stiinta vinificatiei". Multi nu stiu ca la noi in tara aceasta disciplina este studiatata in facultati ingineresti de profil agricol.

Oenologie sau tehnologia vinului, este o stiinta care se ocupa cu metodele si studiul de procesare, pastrare si conditionare a vinurilor dar si a produselor derivate din struguri.

Aceasta tehnologie a vinului este compusa din doua parti:

  • Oenologie generala, cea care studiaza procesele de ordin microbiologic, fizico-chmic si biochimic care se petrec in zdrobirii si dezbrobinarii strugurilor.
  • Oenologie speciala, cea care studiaza tehnologiile de elaborare a diverselor tipuri de vin si bauturi speciale.

Oenologul, este acel domn avizat care iti poate recomanda tipul de vin care se potriveste cu mancarea aleasa de tine. Acel profesionist in domeniu care iti poate povesti despre zona cultivata si istoria soiului de vin. Totodata un expert care are grija ca materia prima, adica strugurele, sa se transforme intr-un vin calitativ de cel mai inalt nivel.

Cu alte cuvinte un Oenolog, este un artist desavarsit care nu are niciodata liniste, sta zi de zi, seara de seara, in preajma proceselor de vinificatie. Calitatea materiei prime este importanta in toate domeniile, deci nici cel al vinificatiei nu face exceptie deoarece oenologul se implica, face observatii asupra maturarii strugurilor si decide momentul propice recoltarii acestora.

Noi suntem de parere ca un vin bun se consuma intotdeauna in preajma prietenilor. Asadar te asteptam cu drag sa degusti unul din vinurile noastre cu traditie.

Crama Zorești

Luați legătura cu noi
+40-238-511189