Get Adobe Flash player

 

Vinul (din latină : vinum, "viţă") este o băutură alcoolică cu o compoziţie chimică complexă şi se obţine , în general, prin fermentarea mustului de struguri provenind de la diverse varietăţi ale speciei Vitis vinifera (Viţă de vie).
Vinul mai poate fi obţinut şi din alte fructe, flori sau alte ingrediente, existând de exemplu vin de soc, dar prin cuvântul vin simplu se înţelege întotdeauna vin de struguri.

 

Vinurile se clasifică după:

  • culoare, (la vinul alb, fermentaţia mustului are loc separat de pieliţe şi seminţe),Butoaie de vin in crama
  • gust,
  • aroma,
  • buchet, (un buchet mai plăcut se obţine prin învechire, în urma esterificării unei cantităţi mici de alcool cu acizii organici din vin),
  • continut in alcool (vinul natural are între 7-16% alcool) ,
  • continut in zahar (vin sec, vin demisec, vin dulce),
  • efervescenta (se realizează adăugând (înainte de îmbuteliere) licoare de zahăr (la şampanie), sau bioxid de carbon (la vin spumant).

 

 

Tipuri de vinuri:Butoaie de vin in crama

  • Vinuri din str uguri albi (Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Gewuetztraminer, Muscat Ottonel)
  • Vinuri din struguri roşii (Pinot Noir, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Zinfandel)
  • Vinul pelin este condimentat cu pelin
  • Vermutul se obţine prin întreruperea fermentaţiei cu spirt de vin, de cereale sau de cartofi

Din vestitul strugure "Nebbiolo" care creşte doar într-o zonă mică în Italia se fac vinurile Barolo si Barbaresco, care se numară printre vinurile cu cel mai bun potenţial de învechire
Cele mai importante tipuri de vinuri de la noi sunt: Muscat-Ottonel, Pinot alb, Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă, Tămâioasă Româneasca

 

Servirea vinului

Vin in pahar

Temperatura de servire a vinului

Vinurile albe: dulci, demidulci, demiseci si seci, precum si vinurile roze se servesc la o temperatura cuprinsa intre 5° si 10° C si nu la 0° sau la temperaturi mai coborate.

Vinurile rosii usoare, mai putin extractive, se sevesc la temperaturi cuprinse intre 10° si 15° C.

Pentru servirea vinurilor la masa trebuie respectate cateva reguli:

  • niciodata nu se va utiliza congelatorul pentru racirea vinurilor;
  • nu se recomanda in nici un caz pentru racirea vinurilor punerea cuburilor de gheata in paharele cu vin;
  • aducerea vinurilor la temperatura optima de consum trebuie sa se faca in mod lent, nu brusc;
  • intotdeauna vinurile tinere, indiferent de tipul lor, se vor servi la o temperatura ceva mai mica decat cele vechi;
  • nu trebuie, de asemenea, uitat faptul ca vinul se incalzeste singur in pahar, in timpul servitului la masa (un vin ce are temperatura de 6°-8° C va atinge 10°-12° C dupa circa 20 minute la temperatura normala a camerei).
 
Vizitatori online
Avem 7 vizitatori online