Get Adobe Flash player
Index articol
Romania viticola - drumurile viei si vinului
Vinurile Moldovei
Vinurile Munteniei si Olteniei
Vinurile Transilvaniei
Vinurile zonei de vest
Vinurile Dobrogei
Toate paginile

Cultura vitei de vie poate fi practicata, in Romania, pe aproape intreg teritoriul tarii, incepand de la Dunare, in sud, pana in   judetele   Botosani   si   Maramures,   in   nord.   Numai   cateva   judete   situate   in   zone   de   mai   mare   altitudine   (Brasov, Covasna, Harghita) si un singur judet din extrema nordica a tarii (Suceava) nu ofera conditi prielnice pentru viticultura.

O   calatorie   pe   drumurile   viei   si   vinului   presupune,   ca   atare,  un   itinerar   lung,   prin   toate   provinciile   romanesti.   Este, desigur, greu ca un calator pe aceste drumuri sa ajunga peste tot unde exista vii si se produc vinuri. Restrangandu-si traseul   numai   la   locurile   de   renume   ale   viticulturii   romanesti   el   are,   totusi,   de   parcurs   o   cale   lunga,   presarata   cu nenumarate momente de incantare si cu neasteptate revelatii.

In   geografia   viticola   a   Romamei   apar   cateva   notiuni  cu   care   ne   vom   intaini   in   periplul   nostru:   cele   de  ,,podgorii", ,,centre viticole" si ,,plaiuri", reprezentand areale consacrate culturii vitei de vie, bine delimitate. Ele cuprind terenuri situate mai ales in zona colinara, unde viticultura si producerea vinurilor au devenit activitati traditionale.

Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in Romania exista un numar de 37 podgorii, din care fac parte 123 de centre viticole, la care se mai adauga 40 de centre viticole independente, situate  in afara podgoriilor. Numarul plaiurilor viticole este foarte mare, prin ,,plai" intelegandu-se o suprafata oarecum restransa de vii asezate pe aceeasi forma de relief, pe care se produc vinuri de o calitate distincta si omogena.

Drumul nostru va strabate marile provincii ale tarii, peste care se suprapun regiunile viticole ale Romaniei. El va incepe cu viile si vinurile Moldovei, va continua cu cele din Muntenia si Oltenia, va trece apoi in Transilvania, va ajunge in partea de vest a tarii, in Banat, Crisana si Maramures si se va incheia in Dobrogea.

Suntem, in acest drum, in cautarea vinurilor, ne angajam deci intr-un periplu bahic. Plecam in aceasta calatorie pregatiti sa ne intalnim cu produse demne de a fi apreciate si animati de dorinta de a le cunoaste calitatile si a le intelege mesajul. 
Vizitatori online
Avem 22 vizitatori online